0 Shares 7903 Views

Hippodrome Casino: European Dealer Championship 2017 a jeho víťazi

máj 17, 2017
0 7904

Byť kasíno krupiérom nie je iba točenie kolesa, hádzanie guličky a veľa počítania. Byť kasíno krupiér bolo veľmi lukratívne zamestnanie a možno v niektorých prípadoch stále ešte je. Vedeli ste, že tí najlepší z najlepších opäť súťažili na 11. edícií European Dealer Championship 2017 v londýnskom Hippodrome kasíne? Áno, aj táto súťaž existuje! Spolu 33 súťažiacich z 21 krajín súťažilo o prestíž v krupiérskom remesle. Našich českých bratov úspešne reprezentoval krupiér Patrik Jurala. Poďme teda zvedavo vyspovedať tohto čerstvého majstra Európy!


Predstav sa v krátkosti našim čitateľom a povedz nám niečo o svojej práci.

Ahoj, volám sa Patrik Jurala, mám 30 rokov a pochádzam z Hodonín. Momentálne, ale žijem v St. Gallen vo Švajčiarsku. V kasíne pracujem už 11 rokov, z toho 6 rokov som pracoval pre Admiral na Hatich u Znojma a 5 rokov pracujem pre Swiss Casinos.

Prečo si sa rozhodol byť krupiérom. Čo máš na tejto špecifickej práci rád?

Odpoveď na túto otázku je celkom vtipná. Ja som sa nerozhodol byť krupiérom, ale bola to úplná náhoda. Vtedy mi bolo 19, mal som za sebou prvé zamestnanie, ktoré trvalo 6 mesiacov a v tom momente som nevedel, čo zo životom. Čítal som si inzeráty v novinách a narazil som na krupiérsky kurz. Nemal som tušenia, čo asi taký krupiér robí, ale aj napriek tomu som sa prihlásil na kurz.

Na tejto práci je perfektné, že účelom na stole je zabaviť ľudí. Veľa ľudí si myslí, že mojou prácou je vyhrávať pre kasíno, ale to nie je pravda. Kasíno má svoje pravdepodobnosti a výhody. Takže, čím viac sa človek baví, tím dlhšie tam aj zostane. No a ten zvyšok si človek dokáže už spočítať sám. Mňa baví práca s ľuďmi, človek zažije kopec srandy aj napriek tomu, že je v práci.

Myslíš si, že byť kasíno krupiérom je práca na celý život, alebo by si si vedel predstaviť robiť v budúcnosti aj niečo iné?

Ja osobne si myslím, že práca krupiéra je na celý život. Ono to ani nie je práca, ale je to skôr životný štýl. Človek spí cez deň a žije v noci. Existuje mnoho ľudí, ktorých to po nejakom čase prestane baviť, ale to je už otázkou motivácie a taktiež v akom kasíne pracujete. Toto, ale nie je môj prípad, ja mám kasíno život rád a po 11 rokoch som stále motivovaný. Určite by som nemenil.

Pred pár dňami sa konal European Dealer Championship v londýnskom Hippodrome kasíne, zúčastnil si sa ho aj ty. Čo ťa k tomu viedlo?

Ja som veľmi súťaživý typ, snažím sa byť vo všetkom najlepší. Vďaka tomu, že som 2 roky za sebou vyhral švajčiarsky šampionát, som mal právo sa prihlásiť na majstrovstvá Európy v Londýne. Nezaváhal som ani nachvíľu!

Mohol by si nám opísať ako to celé prebiehalo a aká bola pri tom atmosféra?

Organizácia a atmosféra bola fantastická. Zúčastnilo sa 33 krupiérov, spolu s porotov a divákmi, tam bolo asi 180 ľudí z kasíno sveta. Celá súťaž trvala 3 dni. Casino Hippodrome sa postaralo naozaj o všetko na top úrovni. Prvý deň bolo uvítanie, predstavenie kandidátov, photoshooting a rozlosovanie do skupín.Všetko dôležité začalo až druhý deň.

Najskôr bolo 5 side eventov, technických disciplín. Tie sa skladali z posúvania žetónov (Pushing stacks), rozdeľovanie žetónov (Cutting chips), počítanie výplat (Best Mathematican), zbieranie žetónov (Chipping) a rozdávanie kariet na Blackjacku (Initial deal).

Main event sa skladal z jednoduchej hry. Krupiér hrá 20 minút ruletu a 20 minút Blackjack. Porota zložená zo šiestich porotcov mu dá známky za vystupovanie na stole (hospitality), technické zručnosti (technical skills) a ohodnotia aj prípadné chyby. Najhoršia známka bola 1, najlepšia 5. Z týchto známok sa vytvoril priemer, ktorý bol vašim skóre. Najlepšie dve skupiny postupujú do semifinále a zo semifinále z každej skupiny 2 do finále, spolu 6 finalistov.

Potom sa hrá ešte raz a finalista s najlepším skóre je majster Európy. Celý čas počas side eventov aj main eventu, bolo u každého stolu okolo 20 divákov. Tí tlieskali, povzbudzovali, robili videá a fotky a spolu to vytváralo geniálnu atmosféru. Bol to naozaj skvelý pocit.

V tejto netradičnej krupiérskej súťaži sa ti podarilo úspešne umiestniť. Povedz nám o tom viac.

Podarilo sa mi umiestniť v technických disciplínach v side eventoch. V main eventu som mal trochu smolu na skupinu a do postupu do semifinále mi chýbalo 0.15 bodu. Vyhral som v side eventoch Cutting chips a Pushing Stacks. Tieto aktivity sú v podstate dennodenné aktivity každého krupiéra, a práve preto som hrdý, že sa mi ich podarilo vyhrať. Je to všetko o práci so žetónmi, rýchlosti tvojich rúk a bezchybnom dealovaní.

Pri tréningu som sa na tieto dve disciplíny najviac sústredil, vedel som, že som v nich silný. Čo som, ale nevedel je, akí silní sú moji súperi. Ukázalo sa, že som mal istú rezervu oproti ostatným kandidátom.

Aké podmienky podla teba musí zamestnávateľ vytvoriť, aby sa krupiéri v kasínach cítili motivovaní a dostatočne ohodnotení?

Toto je veľmi zložitá záležitosť, ktorá má veľmi veľa faktorov. Začína to finančným ohodnotením cez pracovný team zamestnancov, štruktúru hostí a končí u vás samotných. Povedal by som, že toto sú štyri základné faktory a každý z nich musí sedieť. Každý sa najprv samozrejme pozerá na peniaze, ale na čo sú vám peniaze, keď je kolektív o ničom a tá práca Vás nebaví? Môže sa stať, že Vás práca baví, kolektív je super, ale nemáte dostatočné finančné ohodnotenie. To tiež nie je veľmi motivujuce.

Zamestnavatelia by mali hladať tú správnu kombináciu týchto faktorov. Ukázať svojím zamestnancom, že svoju prácu robia správne. Čím viac sa zamestnanec cíti v práci dobre, tým viac je aj lepším zamestnancov.

Ďakujem Patrikovi za rozhovor a prajem veľa ďalších krupierských úspechov!


Zober si zľavu 15€ a 25€ na svoj ďalší pobyt. Klikni na banner a jednoducho získaj zľavu na ubytovanie!

 

Pridaj komentár

Your email address will not be published.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.